Mitä brändäys on?

 

2 kiehtovaa kotimaista esimerkkiä

Brändäys voi tuntua joskus aika epämääräiseltä. Yhtä ainoaa oikeaa kaavaa ei ole. Eikä aina ole helppoa hahmottaa, mistä vahva brändi muodostuu.

Itse ymmärsin brändäyksen merkityksen kunnolla, kun aloin kehittää omaa yritystäni – vaikka olin vuosia huolehtinut siitä, että brändille luodut odotukset toteutuvat visuaalisuudessa ja markkinoinnissa. Vahvojen suomalaisten brändien in-house-toimistoissa työskennellessäni olin oppinut, kuinka iso voima brändillä on tuotteen myymisessä, mutta silmäni avautuivat todella vasta aloittaessani kaiken alusta yrittäjänä.

Nyt ajattelin kertoa kahdesta minua inspiroineesta suomalaisesta yrityksestä: lahtelaisesta kauneushoitolasta ja maailmalla mainetta kerryttävästä suklaamerkistä. Näiden esimerkkien avulla pyrin avaamaan, mitä brändäys on tänäpäivänä ja mitä lisäarvoa sillä voidaan asiakkaille tuottaa.

Tuotteesta brändiksi

Kauneudenhoitoalan palveluntarjoajia on Suomessa paljon, kuten myös ruokakaupan hyllyllä suklaata. Miten siis asiakas valitsee monen vaihtoehdon joukosta hänelle oikean? Miksi toiset erottuvat kilpailijoista selkeämmin?

Kun tietty brändi eroaa kilpailijoista, tuntuu kuin sillä olisi vahvempi energia ympärillään. Se luo olemassaolollaan merkitystä asiakkaille ja herättää tunteita, sitä kautta siitä tulee vastustamaton.

Nämä esimerkkiyritykset ovat lähteneet kehittämään yritystä suuremmasta ajatuksesta ja siksi ne eroavat kilpailijoista. Niillä on vahva sydän, joka sykkii energiaa ja tuottaa minulle – asiakkaalle –  lisäarvoa.

Kuva: Jere Kokko / Studio SAVON & Eko

Kuva: Jere Kokko / Studio SAVON & Eko

 
BRÄNDI ON...

... jotakin, millä luodaan lisäarvoa tuotteelle ja palvelulle. Se on odotuksia, muistoja, tarinoita,  toimintaa ja visuaalista ulkomuotoa, jolla erotutaan kilpailevista tuotteista.

Brändi on se tunne, joka tuotteesta tulee. Siihen vaikuttavat ulkoiset ominaisuudet ja toiminta. Brändi on kuin suhde kahden ihmisen välillä. Se on mielikuva, joka syntyy, kun toinen ei ole paikalla.
 

Arjen luksusta – Studio SAVON & Eko

Lahdessa sijaitseva Studio SAVON & Eko on parturi-kampaamo sekä meikkistudio, joka haluaa viedä arjen luksuksen tasolle ilman pönötystä.

Paikka on modernin kodikkaasti sisustettu ja keskellä toimitilaa on uniikki samppanjabaari. Työntekijät ovat huippuammattilaisia ja asiakkaalle välittyy vaikutelma sitoutuneesta ja hyvinvoivasta yrittäjien joukosta. Myynnissä on laadukkaita tuotesarjoja ja palvelutarjonta on monipuolinen. Vaikutelma on kokonaisvaltaisesta arjen yläpuolella olevasta palvelukokemuksesta.

Kuva: Jere Kokko / Studio SAVON & Eko

Kuva: Jere Kokko / Studio SAVON & Eko

Studio SAVON & Eko on luonut lisäarvoa kehittämällä hoitolasta uniikin niin visuaalisesti kuin palvelutarjonnaltaan. Hoitola on hyödyntänyt monia brändäyksen keinoja. Erityisesti yhteistyöbrändien sekä johdon ja ammattilaistiimin henkilöbrändäyksen voimaa.

Paikallinen parturi-kampaamo, joka tähtää korkealle, ja josta monella olisi opittavaa!

Olen seurannut brändin kehitystä sosiaalisessa mediassa ja samalla, kun olen analysoinut sitä brändäyksen näkökulmasta, kokenut, että paikka on minua varten. Tila, palvelutarjonta ja omistajan rohkea oma tyyli puhuttelevat. Helposti lähestyttävä tapa kommunikoida yhdistettynä viimeisen päälle mietittyyn meininkiin saavat minut tuntemaan tarvetta olla osa tätä tarinaa. Yritys on siis onnistunut markkinoinnilla ja viestinnällä luomaan lisäarvoa ja väitän, että menestyy juuri näistä syistä.


Suklaa muuttaa maailmaa – Goodio

Goodio on suomalainen raakasuklaata valmistava ja myyvä yritys, jonka tarinaa ja arvopohjaista brändikehitystä olen seurannut jo vuosia.

Goodion suklaa pyrkii tekemään hyvää terveydelle ja omalletunnolle. Raaka-aineissa arvostetaan puhtautta, ravintorikkautta ja luomua. Yritys kertoo pitävänsä huolen, että arvot säilyvät kaikissa tuotantovaiheissa ja että työntekijät viihtyvät. Kestävä kehitys ja aito läpinäkyvyys ovat kaiken toiminnan kärjessä. Lisäksi Goodio on luonut pakkauksiin uniikin ja kauniin designin – tämä suklaa tekee siis hyvää sisäisesti ja ulkoisesti.

goodio.jpg

Goodio on mielestäni loistava esimerkki brändistä, joka hakee kasvua kansainvälisiltä markkinoilta vahvalla yhtenäisellä tarinalla ja pyrkii samalla tekemään maailmasta parempaa paikkaa. 

Samaistun yrityksen arvoihin ja ihailen heidän rohkeuttaan. Tekemisen fokus ja syy olemassaoloon on selkeä. Voisin arvata, että yrityksen brändistrategia ja ohjeistot eivät ole kovin monitasoisia. Koen heidän tekemänsä työn arvokkaana ja sydäntäni lämmittää kuulla, että henkilöstä ja sidosryhmistä pidetään huolta. Tuotteen laatu, puhtaus ja kaunis design tekee ostopäätöksestäni helppoa Herkun suklaahyllyllä.

 
BRÄNDÄYS ON...

… prosessi, jossa luodaan merkitystä tuotteelle.

Brändäyksessä muokataan asiakkaan ajatuksia brändin voimalla. Se on pitkäjänteistä, strategista työtä ja hallittujen valintojen tekemistä.

Brändäys helpottaa asiakkaan päätöksentekoa, kun hän valitsee eri toimijoiden välillä. Vahva brändi myös vahvistaa yrityksen mainetta ja työntekijöiden ja sidosryhmien sitoutuneisuutta.
 
goodio2.jpg

Merkityksen ja elämyksen luomista

Esimerkkiyritykset ovat loistavia esimerkkejä siitä, että brändäys ei ole vain kaunista ulkokuorta, vaan jotain suurempaa: kykyä kuulla asiakasta, kehittää palvelukokemusta tai halua muuttaa maailmaa.

Minun näkemykseni on, että tämän päivän brändäys on merkityksen ja elämyksen luomista asiakkaille. Brändiä tulee kehittää arvopohjaisesti, rohkeasti uutta kokeilemalla ja kehittymällä asiakkaita kuunnellen.

Maailman ja asiakkaiden tarpeet muuttuvat. Brändin tulee elää askeleen edellä. Sen pitää reagoida tulevaisuuteen, mutta olla samalla uskollinen arvoilleen ja ydinajatuksilleen.

"Haluatko luoda vahvaa, arvopohjaista brändiä, joka erottuu kilpailijoista ja tekee ostopäätöksen tekemisestä helppoa asiakkaalle? Ole yhteydessä. Luodaan yhdessä brändi, joka puhuttelee!"
--------

Johanna Souru on brändäyksen ammattilainen ja vaikuttavan designin luoja. Hän auttaa brändistrategian laatimisessa ja laadukkaiden visuaalisten identiteettien luomisessa.

Johanna on työskennellyt brändimarkinoinnin parissa koko uransa Lumenella, Luhdalla ja Stockmannilla. Stockmannilla hän työskenteli brändin historian painon ja uuden ajan vaatimusten tulkkina myllerrysten vuosina.

Nykyään Johanna auttaa yrityksiä arvopohjaisen brändistrategian luomisessa. Yrittäjien ja työntekijöiden jaksaminen on hänelle sydämen asia, ja hänen tavoitteensa on luoda helppoja ja tehokkaita brändinhallinnan ja markkinoinnin malleja. 
Johanna Souru