Brändit: Trump ja Harris


Rakastan tarkastella yhteiskunnallisia ilmiöitä brändien näkökulmasta. Tällä kertaa en voi olla nostamatta esiin yhtä ajankohtaisimmista globaaleista brändibattleista: Donald Trumpin ja Kamala Harrisin välillä.

Tämä battle edustaa minun mielestäni isompaa globaalia kahtiajakoa, joka tekee tarkastelusta kiehtovaa. Katselen tätä tilannetta uteliaasti brändi- ja arvolinssien läpi.

Trump vs. Harris: vanha vs. uusi

Karkeasti kärjistäen Trumpin arvomaailma edustaa patriarkaalista vanhanaikaista valtaa. Harris sen sijaan edustaa suvaitsevaista, tulevaisuuteen suuntautunutta ja ketterää yhteistyön voimaa. Brändinrakennuksen näkökulmasta Trump on vanha klassinen brändi, joka luottaa menneeseen, kun taas Harris edustaa kasvuyritystä, joka muuttaa maailmaa yhteistyön voimalla.

Trumpin brändi on täynnä voimakkaita elementtejä: provokatiivinen tyyli, "Make America Great Again" -slogani ja vahva visuaalinen mielleyhtymä Uncle Sam -symboliin. Hänen epämääräiset puheensa ja arvaamaton persoonansa luovat brändinä vaikutelman, joka on vanhanaikainen ja yliampuva, mutta samalla tehokas. Amerikkalaiset ovat nimittäin tottuneet showbisnekseen ja ovat mestareita manipuloimaan hyödyntäen mielikuvia, assosiaatioita ja tunteita, joita Trumpin koneisto hyödyntääkin taitavasti.

Harris taas edustaa modernia ja leania brändiä, jonka ei tarvitse turvautua yliampuviin showelementteihin viestinsä tueksi. Hän on tumma, huippuammattitaitoinen nainen – uuden ajan esikuva, joka käyttää kampanjassaan nykyaikaisia viestintäkeinoja. Harrisin tiimi loi hänen visuaalisen identiteettinsä 26 tunnissa, mikä kuvastaa modernin brändin ketteryyttä ja reagointikykyä. Brändinrakennuksen näkökulmasta Harris on heittämällä takamatkalla ja muistijälki on lyhyt. Tästä syystä strategisesti välttämätöntä on ollut saada taustalle vahvojen henkilöbrändien tuki kuten Taylor Swiftin, Barak ja Michele Obaman ja Oprahin.

Viestintästrategiat: Nopea ja reagoiva vs. voimakas ja provokatiivinen

Trumpin ja Harrisin välinen ero viestinnässä on silmiinpistävä. Trump luottaa suoriin, provokatiivisiin viesteihin, joissa on tarkoituksella luotu vastakkainasettelu. Hänen viestintästrategiansa perustuu vahvaan brändipersoonaan, joka yhdistää viihteen ja politiikan. Lyhyet, iskevät iskulauseet ja överit tunteet pitävät hänen brändinsä jatkuvasti keskustelun keskiössä.

Harris taas hyödyntää ketterää ja reagoivaa viestintää, joka vastaa digitaalisen aikakauden tarpeisiin. "Brat Summer" -ilmiö ja supertähtien kuten Taylor Swiftin tuki osoittavat, kuinka Harris käyttää popkulttuuria ja uusia medioita brändinsä vahvistamiseen. Moderni brändäys on entistä läpinäkyvämpää ja perustuu enemmän yhteisöllisyyteen ja sosiaalisen median voimaan kuin yhteen vahvaan johtohahmoon.

Brändin jatkuvuus vs. muutos

Brändin kehittämisessä haastavaa aina on tasapaino jatkuvuuden ja muutoksen välillä. Trumpin brändi nojaa vahvasti jatkuvuuteen vanhaa kunnioittaen. Hänen viestinnässä korostetaan paluuta vanhoihin, yksinkertaisempiin aikoihin, jolloin hallitsevat tutut arvot ja rakenteet. Tämä luo hänen brändilleen tietyn pysyvyyden ja turvallisuuden tunteen, mutta jättää tulevaisuuteen katsovat kansalaiset varmasti kylmäksi.

Harris taas edustaa muutosta, uudistumista ja mukautumista – arvoja, jotka ovat erityisen tärkeitä nuoremmille sukupolville. Hänen brändinsä on dynaaminen ja katsoo jatkuvasti eteenpäin, mukautuen nopeasti yhteiskunnallisiin ja kulttuurisiin muutoksiin. Tämä korostaa modernin brändin joustavuutta ja kykyä muuttaa maailmaa.

Vanha ja uusi maailma törmäyskurssilla

Trumpin ja Harrisin välinen bränditaistelu ei koske vain politiikkaa, vaan kuvastaa laajempaa muutosta, jossa brändit – niin poliittiset kuin kaupalliset – rakentavat kasvun strategiaa hyvin eri tavoin. Vanhan taloudellisen kasvun ja perinteiden vaaliminen kohtaa uuden, vastuullisiin arvoihin pohjautuvan kasvun kanssa. Mielenkiintoista on miten Amerikan presidentinvaalissa käy, se on varmaa että näiden kahden energian taistelu näkyy yhteiskunnassamme jatkossakin monella tasolla.

Teksti jäsennelty yhteistyössä apurini Chat GPT:n kanssa.

Strategista brändisuunnittelua
merkityksellisille brändeille.


Johanna Souru on  Brand Designer, Creative Strategist ja Certified Business Coach®

Johanna luotsaa omaa suunnittelu- ja valmennusyritystään toimien johtajien, asiantuntijoiden ja yrittäjien kasvun taustavoimana. Yli kahden vuosikymmenen Johanna on ollut mukana rakentamassa ikonisten suomalaisten brändien menestystarinoita ja sparrannut lukemattomia yrityksiä. Johanna intohimo on vaikuttavien kansainvälsien tason brändien luominen ja arvopohjaisen kasvun rakentaminen.

Edellinen
Edellinen

Kuinka lisätä itsensäjohtajuuden taitoja tunteiden avulla?

Seuraava
Seuraava

Arvot - kasvun voima ja itsensä johtajuuden ydin