Brändin rakentaminen: Ulkoistaminen, sisäinen tiimi vai hybridimalli
Mikä sopii yrityksellesi?
Brändinrakentaminen on monivaiheinen prosessi, joka vaatii laajaa osaamista ja strategista ajattelua. Startup-yrityksille ja kasvuhakuisille yrityksille brändin kehittäminen voi tuntua haasteelliselta, sillä se edellyttää oikea-aikaisia päätöksiä ja resurssien tehokasta käyttöä. Usein yritykset pohtivat, pitäisikö brändinrakennus ulkoistaa perinteisemmin mainostoimistolle, rakentaa se omassa tiimissä vai hyödyntää ketterämpää hybridimallia, jossa ulkopuolinen asiantuntija toimii osana tiimiä.
Erityisesti vastuullisille ja kestävää kasvua tavoitteleville yrityksille hybridimalli tarjoaa kiertotalouteen perustuvan lähestymistavan. Sen sijaan, että rakennettaisiin raskaita ja kertakäyttöisiä projekteja, hybridimalli hyödyntää jo olemassa olevia resursseja, osaamista ja verkostoja mahdollisimman tehokkaasti. Tämä mahdollistaa skaalautuvan ja pitkäjänteisen brändikehityksen ilman ylikuluttamista. Hybridimallin tyyppinen brändinrakentaminen on vahvasti käytössä teknologia- ja luovilla aloilla, joissa tiimiin haetaan omasta ekosysteemistä vahvaa ja täsmällistä alan asiantuntemusta. Tämä malli tukee yhteistä hyvää, luo arvoa koko sidosryhmälle ja laajentaa vaikuttavuuden piiriä.
Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan näitä vaihtoehtoja ja vertaillaan niiden etuja ja haasteita.
Vaihtoehto 1: Ulkoistaminen mainos- tai design-toimistolle
Hyödyt:
Erikoistunut asiantuntemus: Saat käyttöösi ammattilaiset, joilla on syvällistä osaamista brändistrategiasta ja visuaalisesta suunnittelusta.
Kokonaisvaltainen palvelu: Toimisto voi hallita koko brändinrakennusprosessin, mukaan lukien markkinointikampanjat ja digitaaliset kanavat.
Nopea toteutus: Ammattitaitoinen tiimi voi toteuttaa brändin kehitystä tehokkaasti ja aikataulussa.
Haasteet:
Etäisyys yrityksen ydinosaamisesta: Ulkopuolinen toimisto ei välttämättä tunne liiketoimintaasi yhtä syvällisesti kuin sisäinen tiimi.
Kustannukset: Suurten toimistojen hinnat jatkuvana yhteistyönä voivat olla haaste erityisesti pienemmille yrityksille.
Projektinhallinnan tarve: Ulkoistaminen edellyttää vahvaa sisäistä johtamista, jotta prosessit etenevät tehokkaasti ja pysyy linjassa yrityksen vision kanssa.
Brändijohtajuus: Ulkoistaminen voi tuoda esiin brändijohtajuuden haasteen, kun asiantuntemus ja näkemys brändijohtajuudesta ostetaan ulkopuolelta. Tämä voi hankaloittaa arjessa tehtäviä päätöksiä, kun brändin kehityksestä ei ole sisäistä omistajuutta.
Lineaarinen talousajattelu: Perinteinen mainostoimisto noudattaa usein lineaarista mallia, jossa brändinrakennus on yksittäinen projekti, ei jatkuva ja joustava prosessi.
Tieto kaadetaan suoraan tiimiin, ja sen pohjalta lähdetään rakentamaan. Tässä mallissa ulkopuolinen tiimi tuo tarvittavat tiedot ja ideat, mutta toteutus on tiimille ulkoistettua. Tieto kulkee vähän kuin ohjeistuksena, joka annetaan valmiiksi, ja sen pohjalta pyritään toimimaan – mutta ilman jatkuvaa vuorovaikutusta ja syvempää yhteistä työskentelyä.
Vaihtoehto 2: Brändin rakentaminen omassa tiimissä
Hyödyt:
Syvällinen ymmärrys liiketoiminnasta: Sisäinen tiimi tuntee yrityksen arvot, kulttuurin ja toimintatavat parhaiten.
Ketterä kehitys: Pitkäjänteinen brändityö tukee liiketoiminnan kasvua ja mahdollistaa ketterän testaamisen.
Kustannustehokkuus: Jos tiimissä on tarvittavaa osaamista, brändin rakentaminen itse voi olla taloudellisesti järkevää.
Haasteet:
Osaamisen ja ajan puute: Brändin rakentaminen vaatii laaja-alaista osaamista ja aikaa, jota kaikilla yrityksillä ei ole.
Likinäköisyys: Arjen työt usein haastavat näkemästä isoa kuvaa.
Pitkäjänteisyys: Brändin rakennus vaatii pitkäjänteisyyttä ja vahvaa uskoa.
Tieto pysyy pääasiassa tiimin sisällä ja pyörii jatkuvassa kehityksessä. Ilman ulkopuolista näkökulmaa tieto voi jäädä helposti paikalleen ja se voi rajoittua tiimin nykyiseen ymmärrykseen ja kykyyn. Tämä voi estää asioiden kehittymisen yhtä dynaamisesti kuin voisi olla mahdollista. Tieto liikkuu tiimin sisällä, mutta se ei aina vie asioita eteenpäin niin nopeasti kuin olisi tarpeen.
Vaihtoehto 3: Hybridimalli brändin rakentamiseen
Hyödyt:
Täsmällinen lisäosaaminen: Saat asiantuntemusta juuri silloin, kun sitä tarvitaan.
Joustavuus: Voit hyödyntää ulkopuolista osaamista ilman täyttä ulkoistamista ja tiimin sisälle rekrytointia.
Strateginen ja operatiivinen tuki: Yhdistää suunnittelun, toteutuksen ja jatkuvan kehityksen.
Ketterä hinnoittelu: Hybridimalli mahdollistaa kasvun ilman suuria kertasatsauksia.
Haasteet:
Tiedonkulku ja johtajuus: Viestinnän ja vastuiden tulee olla selkeästi määriteltyjä.
Oikeiden ammattilaisten löytäminen: Yritykselle sopivien ammattilaisten löytäminen vaatii aikaa.
Vaatii rohkeutta ja luottamusta: Vaatii luottamista asiantuntijoihin ja rohkeutta olla läpinäkyvä kaikille sidosryhmille.
Roolien selkeys: Yhteistyön sujuvuus riippuu siitä, kuinka hyvin tehtävät jaetaan ja kuinka viestintä kulkee.
Tietoa kaadetaan tiimiin, mutta se ei jää vain tiimin sisälle. Asiantuntijat tuovat ulkopuolista näkemystä ja työstävät yhdessä tiimin kanssa, jotta tiedosta saadaan konkreettisia toimia ja tuloksia. Tämä malli takaa, että tieto kulkee jatkuvassa vuorovaikutuksessa, ja koska kaikki osapuolet työskentelevät yhdessä, prosessit etenevät ketterämmin ja tehokkaammin. Tämä luo yhteistä synergiaa, joka vie asioita eteenpäin huomattavasti nopeammin ja laadukkaammin.
Ratkaisuni brändin rakentamisen tueksi
Founderilla tai yrittäjällä on usein vahva visio, mutta sen toteuttaminen vaatii oikeat ihmiset. Jos yrityksesi haluaa ulkoistaa brändinrakennuksen, voin tarjota strategista sparrausta päätöksenteon tueksi ja luovan tiimin johtajuuteen. Tämä varmistaa, että brändin rakentaminen pysyy yrityksesi arvojen ja kulttuurin mukaisena, samalla kun hyödynnät ulkopuolista asiantuntemusta tehokkaasti.
Mikäli sinusta tuntuu, että harkitset oman tiimin ja hybridimallin välillä brändin rakentaminen palveluni yhdistävät näitä ominaisuuksia. Voin toimia osana tiimiäsi hybridi-toteutuksessa, aktiivisena kumppanina, joka tuo tarvittavaa perspektiiviä ja vahvistaa päätöksentekoasi.
Arctic Nook on esimerkki hybridimallin toteutuksesta, jossa olin tiiviisti mukana brändinrakennusmatkassa vuoden ajan. Toimin osana heidän tiimiään, tarjoten strategista sparrausta ja luovaa johtajuutta ja rakensin tarvittavat brändi-ilmeen elementit ja markkinoinnin sisällöntuotannon prosessit samalla, kun he hoitivat liiketoiminnan kehittämistä. Tällä hetkellä jatkamme yhteistyötä kuukausittain, huolehtien päätöksenteon selkeydestä ja varmistamalla, että strategia kehittyy yrityksen tarpeiden mukaan. Tällainen hybridimalli yhdistää sisäisen tiimin ja ulkopuolisen asiantuntijan, tuoden nopeutta ja ketteryyttä brändin suunnitteluun.
Kun toimin osana yrityksesi tiimiä hybridi-toteutuksella, tuon mukanaan konkreettisia hyötyjä, kuten:
Strateginen sparraus ja selkeys: Autan tiimiä hahmottamaan pitkän aikavälin suunnan ja varmistamaan, että kaikki toimet tukevat brändin ydinviestejä ja liiketoiminnan tavoitteita.
Luovuus ja visuaaliset ratkaisut: Rakennan brändin visuaalista ilmettä ja toteutan visioita käytännön tasolla, jotta brändi erottuu ja puhuttelee oikeaa kohderyhmää.
Jatkuva tuki ja kehitys: Olen mukana pitkäjänteisesti, varmistamassa, että brändi kehittyy ja sopeutuu liiketoiminnan kasvuun ja markkinoiden muutoksiin.
Nopea ideointi ja konseptointi: Autan nopeasti muokkaamaan ideoita selkeiksi, toteutettaviksi konsepteiksi, mikä mahdollistaa nopean reagoinnin markkinan tarpeisiin.
Ulkopuolinen objektiivinen näkökulma: Tarjoan tuoreita ideoita ja ulkopuolisen näkemyksen, mikä voi auttaa näkemään liiketoiminnan ja brändin mahdollisuuksia, joita tiimi ei ole huomannut.
Tarvitsetko apua valinnan tekemisessä?
Varaa aika keskustelulle, niin käydään läpi,
mikä lähestymistapa tukee parhaiten yrityksesi kasvua.
Olen Johanna Souru, Brändisuunnittelija, luova strategi ja kasvun valmentaja ✋
Autan yksilöitä ja yrityksiä kehittymään arvopohjaisesti ja kasvuun keskittyen. Olen läsnäoleva ja oivaltava taustavoima, joka tuo kasvun matkalle mukaan kaupallisen näkemyksen, merkitykselliset oivallukset ja kansainvälisen tason suunnittelun.